1848–49

Rendhagyó történelemóra felső tagozatosoknak és középiskolásoknak

A forradalom és szabadságharc témájával foglalkozó játékunk három modulból áll. A három együttesen a korszak minden kulcsfontosságú eseményét felöleli. Szabadon kombinálhatók a foglalkozások, önállóan is érvényes mindegyik, de együtt is választhatók. Ajánljuk mind az általános iskolai, mind a középiskolai tananyag elmélyítéséhez, valamint az iskolai ünnepséget rendező osztályok számára.

1848. március 15.

A jeles nap története elevenedik meg a játék során, kevésbé ismert mozzanatokkal. A résztvevők a történelmi tényeket saját ötleteikkel egészítik ki és játsszák el.

Ünnepségre készülő osztályok számára a forgatókönyv könnyen megírható a foglalkozás anyagából.

60 perc

Forradalom és szabadságharc – Petőfi Sándor életének tükrében

Petőfi Sándorról sok mindent megőrzött a kollektív emlékezet, van azonban olyan arca is a költőnek, amelyről ritkábban esik szó. A forradalom és szabadságharc történetének második modulja a főbb események felidézését, valamint Petőfi cselekedeteinek és kevésbé ismert oldalának bemutatását tűzte ki célul.

70 perc

Szabadságharc – a fővárosi polgárok szemével

Hogyan láthatták a szabadságharcot a pest-budai polgárok? Milyen nehézségekkel szembesülhettek, miközben a kormány el- és visszaköltözött, és a város többször is gazdát cserélt? A játék során a fővárosi lakosok szerepébe helyezkedve vizsgáljuk az eseményeket, 1848 szeptemberétől egészen a világosi fegyverletételig.

110 perc